Kanada: Práce ve Vancouveru

Sehnat práci ve Vancouveru mi přijde jako úplná pohoda, protože nejrůznějších nabídek je tady spoustu. Já konkrétně hlavně neměla žádný nároky. Anglicky jsem uměla špatně, takže jsem se rozhodla, že ze začátku budu dělat to, co dokážu a pomůže mi to zlepšit angličtinu.

První práce Freshii

Moji první práci jsem si našla na Craigslistu strategicky asi 15 minut chůze od mého prvního bydlení, o kterém jsem psala tady. A začala jsem pracovat na začátku mého třetího týdne v Kanadě, můj první den byl přesně 14. 11. 2017.
Byl to překvapivě rychlý proces.
9. listopadu jsem si našla na Craigslistu nabídku práce a poslala resume, hned druhý den jsem šla na pohovor.

Historka

A tady se chvilku zdržím. Stojí to totiž za to.
Když jsem tam šla, bylo mi blbě, vážně hodně. Kdybych mohla mluvit česky, tak bych se vůbec nebála, ale pohovor v angličtině? Nikdy jsem neměla a hlavně! Neumim anglicky! Jak se tady často říká: Long Story Short (babi, to znamená, že to zkrátim).
Pohovor jsem měla s milou majitelkou Rani. Hned na začátku jsem jí upozornila, že jsem s angličtinou na štíru a ona byla tak hodná, že se mnou mluvila jako s dítětem. Takže jsem jí rozumněla. Pohovor probíhal dobře, když jsem nerozuměla, zeptala jsem se. To se stalo tak milionkrát a pak v jednu chvíli, už mi to bylo blbý a ač nerada, nahodila jsem úsměv a jenom kývala. Po chvíli se mě Rani zeptala, jestli jsem rozumněla, co mi naposledy řekla. Přiznala jsem, že ne a ona mi vyslabikovala, že teda mi tu
prá-ci dá-vá a že ať přij-du v ú-te-rý 14. 11. v 10.
No, byla jsem štěstím bez sebe. Ona to viděla a řekla mi ještě, že pro ní není důležitý, jak dobře mluvím anglicky, ale hlavně, ať pořádně makám.

Práce ve Freshii

Freshii je řetězec, jako třeba Mekáč, ale se zdravým a čerstvým jídlem. Přímo v naší pobočce se všechno prodává “s sebou” v kompostovatelných obalech.
Tahle práce byla úplně skvělá! Ráda bych i napsala, že jí vřele doporučuju, ale to bohužel nemůžu z jednoho důvodu – peníze.
Pokud ale peníze nejsou priorita, pak tedy vřele doporučuju!

Měla jsem tam minimální mzdu, což bylo 11,50 CAD/hod. a to bez větší šance na přidání a bez dýšek. Jedna moje kolegyně tam pracovala tři roky a dostala se na
13 CAD/hod. Což bylo v té době bohužel maximum. Z toho se tady prostě nedá kvalitně žít.
Nevím, jestli tyhle podmínky panují i na jiných pobočkách, protože se jedná o frenčízy, ale u nás to tak prostě bylo.
Jinak je ta práce ale vážně super. Začátky jsou těžký, ale rychle jsem se rozkoukala, i když jsem nikdy nic podobnýho nedělala.

Práce ve Vancouveru ve Freshii

Ráno se připravuje k otevření. Všechno jídlo se odkryje, zapne se všechno, co musí být teplé a ještě před otevíračkou se začne s přípravou ovoce a zeleniny na stejný a další den. To obnáší hlavně čištění, krájení ovoce a zeleniny, ohřívání předvařených omáček z centrální kuchyně a vaření rýže a quinoy.

Práce ve Vancouveru ve Freshii

Pak následuje obsluha a servis jídel, to je, především v období oběda docela fičák, hned po obědech se uklízí.
To se mi mimochodem tady líbí, že opravdu všechno se jede poctivě a na kvalitu. Jídlo je čerstvé, hlídají se teploty, uklízí se pokaždé jak při vánočním úklidu, ale na denní bázi. Všechno vypadá jako nové.

Ne, neměly jsme myčku nádobí

Moje pobočka je součástí administrativní budovy, takže po obědech už moc rušno nebývá, aspoň je čas na před-zavírací úklid. Ten obnášel mytí všeho nádobí v ruce – ne, neměly jsme myčku, uzavření všech potravin přes noc, mytí ploch, lednic, podlahy, stolů a židlí.
Po měsíci už úplná brnkačka.
Největší výhodou tady bylo, že jsme pěkně rotovaly (ano, tým holek) a každá jsme si vyzkoušela všechno. Všechny jsme strávily stejně času přípravou, úklidem, servisem i časem za kasou – tedy braním objednávek a komunikací s lidma. Tomu jsem se já úspěšně zpočátku bránila, ale ani mě to nakonec neminulo.
Freshii je vážně super zkušenost.
Přesně do chvíle, než jsem zjistila, že jinde můžu mít jedno jídlo denně zadarmo (ve Freshii pouze sleva 50 %), brát na hodinu víc a k tomu ještě dýška jednou týdně na ruku.

Druhá práce La Taqueria Pinche Taco Shop

La Taqueria je mexická restaurace, která se za tu dobu, co tam jsem hodně už změnila.
Uplně původně totiž začala jako místo, kde si zákazník vybírá z jednoduchého menu. Hlavně tacos a pár burritos. Dneska už se chtějí podobat lepším podnikům a tak máme na menu více položek, včetně salátů. Taky se teď snaží být oragnizovanější. Začali třeba s řízeným tréninkem nováčků, což za mě, když jsem nastupovala, ještě neexistovalo.

Práce ve Vancouveru v La Taqueria Pinche Taco Shop

Nastoupila jsem v 14. 2. 2018 na pozici Line Cook v Downtownu za 12 CAD/hod. a každé pondělí jsem si odnesla v průměru 120 CAD na dýškách v hotovosti.
To bylo proti Freshii jako sen. Jenže, ono to bylo taky o hodně víc práce a žádná pohodinda!
Musím se přiznat, že tak tvrdě, jako tady jsem ještě nikdy předtím nepracovala. Taky je to moje první práce v kuchyni vůbec a o tom, jak je to psychicky a fyzicky náročný, se mi nikdy předtím ani nesnilo. To, co jsme nazývaly jako “lunch rush” (babi, to znamená, že jsme přes obědy lítaly, jak divý a že bylo narváno) ve Freshii, bylo k smíchu proti tomu, co se děje u nás v Taquerii! Přes obědy je narváno k prasknutí, lidi stojí frontu až ven a obvykle tohle trvá asi 2,5 hodiny. Ve Freshii slabou hodinku.

Větší dřina

Nemluvě o úklidu! I tady se to bere poctivě a všechno musí vypadat jako nový, ale taky je toho tady víc, máme větší kuchyň, dva obrovský grily (u nás bysme asi řekli tály), který jsou kolikrát úplně černý a je potřeba je dokonale vyčistit – to se mimochodem dělá speciálníma uhlovýma kvádrama. Taky přípravy děláme mnohem víc najednou. Ve Freshii jsme na den připravovaly např. půlku hlavy zelí, někdy celou jednu hlavu. V Taquerii připravujeme celou bednu. No nebe a dudy.

Začátky byly krušný

Ze začátku mi to nešlo, poprvé v životě jsem taky cítila, že jsem v něčem opravdu špatná a to mi moc nepomohlo. Ale dostala jsem se z toho, postupně jsem zrychlovala. Jak v přípravě, tak i při servisu. Přestala jsem dělat chyby a začala jsem si umět práci dobře rozložit a naplánovat. Objevila jsem u sebe smysl pro pořádek a detail. S tím se ale někdy špatně žije, hlavně, když se musí kmitat.

Povýšení

Už si přesně nepamatuju, kdy se to stalo, ale asi někdy po létě mě povýšili na Kitchen Supervisora a dostala jsem i přidáno 14,50 CAD/hod. a dýška se občas vyšplhaly i na 150 CAD za týden.

Ředitelka Zeměkoule

Od září už mám pozici Assistant Kitchen Manager a beru snových 15 CAD/hod. a dýška v průměru tak 130 CAD za týden. No, to koukáte, co?! Já taky koukala, když mi slavnostně oznámili, že mi teda dávají tuhle super pozici a přidávají mi celých 50 centů na hodinu a ne málo práce k tomu.
Teď kromě přípravy, servisu a úklidu mám na starosti i komplet objednávky všeho, co potřebujeme k provozu.
Tzn. jídlo z centrální kuchyně, čerstvé potraviny, ingredience, ale taky boxy na jídlo s sebou, cateringové sady, nápoje, prostředky na úklid, mytí nádobí. Prostě úplně všechno, co potřebujeme, abysme mohli fungovat.
Taky pomáhám Kitchen Managerovi s tréninkem lidí a jsem zodpovědná za kvalitu, čistotu a (ne)plýtvání.
To vše a mnohem víc za skvělých 15 babek na hodinu, jak už jsem zmínila. Stres zaručen.

Velký špatný

Poslední dobou je u nás moderní honit čísla, což znamená ještě víc stresu, protože chtějí za co nejmíň času dělat zázraky. Taky částečně moje zodpovědnost.
Nejdřív jsem si to brala osobně a byla naštvaná, že za tolik dřiny a zodpovědnosti, tak málo peněz. Teď už ale vím, že to tak v týhle firmě je a že jsou na tom u nás, i v jiných pobočkách, lidi bohužel i mnohem hůř.

Takže pracovat pro tuhle firmu nedoporučuju. Já kdybych věděla, jak to tady funguje už na začátku, určitě bych nezůstala tak dlouho. Ale teď už musím.

Lidi jsou nejvíc

Ale co opravdu miluju na svý práci, jsou lidi, moji kolegové. Nejvíc jich je latinos (z Latinské Ameriky), především z Mexika a Kolumbie. Moje šéfka je z Venezuely a máme tam i Australanku a vlastně taky sestru zo Slovenska. Lidi mám kolem sebe skvělý, to mě tam drží a taky budoucí víza. I ta samotná práce vůbec není špatná, mám to ráda. Problém jsou prostě ty peníze – to je velký špatný!

Home & pet sitting

Určitě stojí za zmínku, že si přivydělávám i staráním se lidem o jejich byty domy a zvířata, když jsou pryč. Mám profil na serveru Rover.com.
Funguje to tak, že jdu bydlet k nim domů, když jsou pryč a starám se o jejich mazlíčka. Nastavila jsem si cenu 50 CAD/noc a Rover si bere 20 %.

Práce ve Vancouveru Rover.com

Registrace Rover

Vytvoření profilu zabere trochu času, u mě to bylo asi dva týdny, ale dá se to určitě i do týdne.
Nejdříve jsem musela vyplnit informace o sobě, vložit svojí fotku a taky fotky se zvířaty. Tím to ale nekončí.
Rover si mě potom prověřoval, na základě mnou poskytnutých informací. To byla třeba historie adres, na kterých jsem bydlela, v období 5 let zpátky a taky jsem posílala fotky mých dokladů totožnosti a nechala si ověřit adresu tady v Kanadě.

Registrace je zdarma a můžeš začít na tomhle odkazu třeba hned.

Extra práce přes aplikaci

Aplikace Taski je děsně super v tom, že si čas řídím sama. Vybírám si práci podle lokality a ceny na hodinu a samozřejmě času, kdy mám volno. Ideální pro lidi s Open Work Permit a pro ty, kterým stejně jako mně, nestačí jedna práce. Je potřeba mít alespoň jeden z certifikátů Food Safe Level 1, Serving It Right, ale ideál je mít oba.

 

Registrace Taski

Nejdřív jsem vyplnila online formulář, pak mi poslali email s výběrem termínu pro pohovor po telefonu a potom, co jsem prošla, mi poslali informace, jak aplikace funguje, jaká jsou pravidla, následoval online test a pak mi poslali pozvánku k vytvoření profilu v aplikaci.
Pak jsem si ještě musela založit Stripe účet, protože přes něj vyplácí týdně peníze.

Registrovat se u Taski můžeš hned tady.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *